Iedereen onder een dak

Samen met gemeenten, woningcorporaties, zorgaanbieders en andere betrokken partijen werkt het kabinet aan het terugdringen van dak- en thuisloosheid. Dit kunnen we alleen samen doen. In deze vierde nieuwsbrief over de aanpak van dakloosheid delen we goed nieuws en innovatieve ideeën vanuit het hele land.

In gesprek: Staatssecretaris Paul Blokhuis met het Bouwdepot

Bij het Bouwdepot kunnen dak- en thuisloze jongeren aan de slag met een vaste maandelijkse bijdrage. In een speciale podcast spraken zij met staatssecretaris Blokhuis over het project, zijn drijfveren en waarom vertrouwen in mensen zo belangrijk is. Luister de podcast hier.

Maatwerkmogelijkheden binnen de Participatiewet

Welke maatwerkmogelijkheden voor jongeren zijn er binnen de participatiewet? In opdracht van SZW en VWS heeft Divosa een handreiking opgesteld waarin je die mogelijkheden kunt vinden en gebruiken in jouw gemeente. Het gaat om maatwerk op gebied van de kostendelersnorm, de lagere bijstandsnorm en de zoekperiode van vier weken. Bekijk de handreiking hier.

Aangepaste richtlijn dak- en thuisloosheid in tijden van corona

Met het oog op het winterseizoen is er een nieuwe richtlijn voor gemeenten gepubliceerd t.b.v. de dak- en thuislozenopvang. Afhankelijk van de algemene maatregelen om het coronavirus te bestrijden worden de richtlijnen net als tijdens de eerste golf regelmatig aangepast. Gemeenten worden opgeroepen om dit jaar een corona-proof winterkouderegeling te organiseren die o.a. voldoende quarantaine plekken biedt voor zieke dak- en thuisloze mensen. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten om op de hoogte te blijven van de actuele richtlijnen.

Springplank doet het anders

De traditionele aanpak in de dak- en thuislozenzorg heeft niet altijd het gewenste resultaat. Springplank werkt volgens het ‘Work First-principe’: eerst werk, dan komt de rest vanzelf. Door werk ontstaat inkomen, levensritme, eigenwaarde, netwerk en zelfstandigheid. Kandidaten stromen zo eerder door naar een eigen woning. Bekijk ook het filmpje over Springplank op onze website.

Meld je aan: Dutch Design Week

Ontwerpers, gemeenten, welzijnsorganisaties en jongeren werken op initiatief van VWS en OCW samen aan nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren. Op woensdag 21 oktober vertellen Garage2020 en ontwerpersduo Joes + Manon tijdens de Dutch Design week meer over dit initiatief. Aanmelden kan via deze link.

Volg ons op LinkedIn en praat mee!

'Iedereen onder een dak' is ook actief op LinkedIn. Zo kunnen we elkaar professioneel makkelijker vinden en onze netwerken uitbreiden. Volg ons en praat vooral mee! Deze maand is Marieke Kleiboer, directeur van de directie Maatschappelijke Ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gastredacteur.

Logo Iedereen onder een dag